Te kanapki na ciepło to moje odkrycie. Przepis na kultowy hit, który pokochasz od pierwszego kęsa
Kanapka z kiszoną kapustą, serem i wędliną to jedna z najlepszych kanapek, jakie jadłem. Chrupiące pieczywo żytnie, aromatyczna szynka, kapusta kiszona i ciągnący się ser – to wszystko składa się na kultową kanapkę Reubena (Reuben sandwich), która podbiła serca i podniebienia smakoszy na całym świecie.
Jak zrobić kanapkę Reubena?
Kanapka Reubena to efektowne i jednocześnie proste w przygotowaniu danie kuchni amerykańskiej. Od wielu lat znajduje się w czołówce rankingów na najlepsze kanapki, zdobywając coraz większą popularność. Długo zwlekałem z przygotowaniem tego specjału, czego bardzo żałuję, bo cała rodzina od razu pokochała sycącą i bardzo aromatyczną kanapkę.
Sekretem smaku kanapki Reuben są oryginalne składniki. Przepis uwzględnia dodanie pastrami (peklowana i wędzona wołowina). Pastrami nie jest dostępne w każdym sklepie, ale można je zastąpić wysokiej jakości szynką konserwową, domową szynką pieczoną lub szynką wędzoną. Idealnie do kanapki Reubena pasuje również pieczeń wołowa lub wieprzowa.
Smak mięsnych dodatków podkreślają niezbyt kwaśna, odciśnięta z nadmiaru soku kapusta kiszona biała (niektóre przepisy uwzględniają również dodanie kiszonej kapusty czerwonej lub sałatki Colesław), aromatyczny ser szwajcarski (np. ementaler, gruyere), a także sos rosyjski. Choć miałem okazję spróbować też wariantu z sosem tysiąca wysp.
Do kanapki Reubena najlepszy jest chleb razowy. Jeżeli nie lubisz pieczywa razowego, to polecam użyć dowolnego pieczywa naturalnego np. domowego chleba pszennego lub pieczywa orkiszowego. Mając gotowe wszystkie składniki kanapki, wystarczy podgrzać pieczywo na patelni lub grillu kontaktowym, wyłożyć na nie ser, poczekać, żeby się roztopił i dodać pozostałe składniki.
Przepis: Kanapka Reubena
Tak kanapka to prawdziwa legenda amerykańskiej kuchni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 428
Składniki
- 2 kromki pieczywa razowego
- 2 plastry szynki konserwowej, pieczonej lub wędzonej
- 2 plastry sera szwajcarskiego
- 2 łyżki kiszonej kapusty
Na sos rosyjski:
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 i 1/2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka łagodnego lub ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka łagodnej lub ostrej musztardy
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła do posmarowania pieczywa
Sposób przygotowania
- Uzzykowanie kapustyKapustę kiszoną odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki
- Przygotowanie sosu rosyjskiegoCebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. W małej miseczce wymieszaj majonez, ketchup, musztardę, cebulę, chrzan, słodką paprykę i dopraw sos solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonaniePosmaruj pieczywo z obu stron masłem i podgrzej na patelni. Na podgrzane pieczywo połóż ser i przykryj patelnię pokrywką. Podgrzewaj na małym gazie, aż ser się roztopi. Na roztopionym serze rozsmaruj sos rosyjski. Na jedną kromkę pieczywa wyłóż szynkę oraz kapustę i przykryj drugą kromką pieczywa.
Jak podawać kanapkę z kiszoną kapustą, serem i wędliną?
Kanapkę z kiszoną kapustą, serem i wędliną podaję od razu po przygotowaniu, zanim pieczywo ostygnie. Jeżeli chcesz przygotować więcej kanapek Reubena i podać je jednocześnie, to możesz przełożyć gotowe kanapki do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby nie ostygły.